dimecres, 27 d’agost del 2014

2.0



        Les ulleres “d’espill”, les ulleres de policia ianqui que va amb moto, la roba a quadres, les cares amb barba o bigot… no són 2.0, són 1.1. Tornar-ho a fer, -però millor- es disfressa amb la paraula “reinventar-se”, “sostenibilitat” vol dir minva perjudicial, Hitler i Stalin apareixen prou a sovint en les tertúlies i els comentaris d’articles d’opinió; més versió 1.1. Transparència significa “t’ensenyaré la poteta,però no veuràs res més”, justícia significa llei arbitrària, església significa “caducat”,  polític significa “vendebiblias” o “xerraire”, “nou” significa còpia no descoberta o lleugerament trucada, les noves tecnologies mai deixaran de ser noves, i sempre estarem pendents de tot allò que siga 2.0, o “soplo de aire  fresco”. Versió 1.1. El que ja hi havia retocat i “posat de moda” one more time.
       Les coses que ens envolten cada vegada són menys velles i més “desfasades”. Càmeres desfasades, ordinadors desfasats, mòbils desfasats…De vegades pense en l'ansietat i la tristor dels objectes desfasats, que no totalment obsolets. No són suficientment vells per a ser trastos inútils (aquella primera càmera digital que encara funciona i et mira en la prestatgeria, per exemple) però s’han quedat enrere, han deixat pas a noves versions, a versions 2.0. Són trastos més lents, amb menys funcions o pitjor resolució. No hem tingut temps de tenir-los un afecte especial, ni de recordar-los per alguna cosa en concret (algú se’n recorda de la marca i model del primer mòbil amb càmera que va tenir?). Romanen en calaixos o plantes de reciclatge, probablement ja hagen sigut desmuntats per fer nous objectes 2.0 amb ànima de trasto obsolet emprat de nou i millorat.
        Amb aquest ritme d’immediatesa, poques coses ens sorprenen. És l’única explicació que trobe a tanta desgràcia per tot arreu i tan poca resposta per part dels afectats. Esperem que arribe quelcom de bo de manera immediata, sense mesurar. Volem que arribe ja per a què la mala experiència  esdevinga obsoleta com aquell telèfon que tenia antena desplegable i posava “airtel” en la pantalla. N’hi han éssers humans que estan pendents de tots els moviments dels altres per assenyalar-los. Maneres de tapar que són éssers obsolets. N'hi ha gent que ens tracta i a qui tractem com un objecte desfassat; estan allí, en la prestatgeria o el calaix, i quan no hi ha més remei o no volem emprar el nou aparell que acabem d'adquirir, aprofitem el desfassat per a eixir del pas. Cada vegada que puge al porxi de casa de la meva àvia sent més i més ganes de ser una persona desfasada, quedar-me enrere i que el món avance mentre jo sóc plenament conscient que no arribaré mai a ser 2.0 si m’ho impose, que m’encanta aquesta versió, però que quelcom va malament quan l’he d’autoafermar constantment, que no vull avançar així, amb arrancades i frenallades. Sense presses, però sense parsimònies, sense immediateses, però alerta. En els temps que corren, ser “voyeur” és una opció meravellosa.
P.D 1: Se me’n van les ganes d’escriure per una bona temporada. Vaig a endinsar-me ací:

P.D.2: Aquesta entrada ha estat inspirada per aquestes meravelles:



 

4 comentaris:

amparo ha dit...

Cada vegada escrius millor, Kike. M'agrada molt llegir-te, encara que no comente sempre.

Dius que igual fas un paronet en relació a la publicació de post i, per la imatge tota plena de llibres, he intuit que es dedicaràs més a la lectura, be si tu creus que això és el que més t'apeteix en estos moments, esperarem més avant a que t'entren ganes d'escriure de nou, que de segur que escriuràs.
:)

Àngels Domenech ha dit...

Jo, com Amparo, també esperaré a que tornes a escriure.
La teua visió del que ocorre al nostre voltant mai em deixa indiferent. Sol ser brutal, directa. De vegades desgarradora, amenaçant. Observes i medites la quotidianitat com si fos excepcionalitat i, això, senyor Mequetrefe es extraordinari.

MEQUETREFE ha dit...

Gràcies a les dos. Tornaré a escriure,només que tinc un fum de lectures atrassades i m'abelleix llegir una bona temporadeta, però tornaré (risa maligna)

Morning Star ha dit...

We'll be waiting...